Curs nr.4
Programul Finale
1.Introducere
Finale, program de notaţie muzicală care combină tehnica grafică cu platforma standardului MIDI.
Finale este un produs creat de MakeMusic! Inc., Coda Music Technology.
MakeMusic! Inc. este lider mondial în programe şi sisteme pentru profesorii de muzică şi muzicieni.
2. Prezentarea generală a meniurilor.
Meniul FILE:
Ca multe alte programe, meniul FILE conţine o varietate de comenzi de deschidere, de închidere, de salvare şi de printare a documentelor. Meniul FILE de asemenea conţine comenzi pentru importarea şi exportarea a numeroase fişiere ce conţin simboluri variate, markings-uri şi alte elemente muzicale care sunt stocate separat şi care pot fi introduse în orice document.
Meniul EDIT:
Este unul din cele şase meniuri ce nu pot fi schimbate. Folosiţi meniul EDIT când tăiaţi, copiaţi şi lipiţi textul acolo unde deja aveţi început un text. Aceste comenzi sunt valabile şi în Mass Mover şi Text Tools. De asemenea puteţi importa şi exporta date MIDI între programul Finale şi orice altă aplicaţie ce suportă transferul informaţiilor MIDI prin clipboard.
Meniul WINDOW:
De asemeni meniul WINDOW este unul din cele şase meniuri ce nu pot fi schimbate. Acesta controlează şi indică ce ferestre sunt deschise şi cele care sunt activate. El are de asemenea comenzile Tile şi Cascade care aranjează într-un mod automat mai multe ferestre deschise într-o ordine sistematică.
Meniul VIEW:
Acest meniu conţine comenzi ce aparţin partiturii deschise. Nu poţi niciodată schimba partitura cu comenzi din acest meniu, numai modificând modalitatea poţi sa o vezi pe ecran. Show Activ Layer Only este singura excepţie. Acesta îţi permite anumite operaţii care le poţi efectua o singura data la fiecare nivel incluzând printarea.
De exemplu, poţi schimba dimensiunea de vizualizare a partiturii, ascunderea unor portative, rearanjarea paletei instrumentelor.
Meniul OPTIONS:
Meniul OPTIONS este unul din meniurile ce nu pot fi schimbate. Acest meniu conţine setări care permit o mare flexibilitate de notaţie în programul Finale. Orice notaţie convenţională aleasă este binevenită, indiferent de felul în care vrei să fie edită, comenzile meniului OPTIONS dându-ţi posibilitatea de adaptare cu schimbările tale de scriitură. Fiecare comandă generează o fereastră de dialog care dirijează modul de afişare a documentului activ, regimul standard şi variabilele lui, el folosind de exemplu fonturi, simboluri muzicale şi chei.
Submeniul DOCUMENT SETTINGS:
De la meniul OPTIONS, alegem DOCUMENT SETTINGS.
Acest submeniu vă permite să schimbaţi configurările globale pentru un număr de articole muzicale. În submeniu veţi găsi configurările globale pentru „punctul” de prelungire, pentru barele de măsură, legato-uri şi inserări de text.
Meniul MIDI:
Meniul MIDI este unul din meniurile ce nu pot fi schimbate.Acest meniu conţine articole specifice de setări MIDI şi folosirea lor.
Meniul PLUG-INS:
Acest meniu va funcţiona dacă aveţi disponibile plug-in-urile în computerul dumneavoastră. Plug-in-urile Finale sunt mini programe pe care le puteţi folosi pentru a extinde capacităţile programului Finale ele fiind compatibile cu programul. Plug-in-urile Finale se găsesc în directorul C:\ProgramFiles\Finale\plug-ins. Pentru a adaugă sau a [terge plug-in-uri, se acţionează direct în directorul mai sus menţionat. O posibilitate diferită poate fi specificată în căsuţa de dialog a programului Options care provine de la meniul Options. Toate plug-in-urile sunt accesate de la meniul plug-ins.
Programul Finale îţi dă posibilitatea sa selectezi directorul cu plug-in-uri din meniul plug-ins. Plug-ins operează pe întreg documentul sau pe o porţiune a lui.
3. Prezentarea generală a instrumentelor de lucru.
Instrumentul STAFF:
Instrumentul STAFF creează si şterge portativele. El de asemenea vă lasă posibilitatea să găsiţi portativele existente sau cele ascunse si să le vizualizaţi împreună.
Instrumentul STAFF vă dă posibilitatea de a configura muzical portativul prin selectarea cheii, prin introducerea denumirii si abrevierea portativului. Dă posibilitatea de a lega portativele prin acolade, etc.
Instrumentul CLEF:
Puteţi folosi această unealtă pentru a crea schimbările de cheie oriunde în portativ, chiar şi în mijlocul unei măsuri.
Instrumentul TIME SIGNATURE:
Faceţi dublu clic pe o măsură sau pe mai multe, unde doriţi să înseraţi un nou metru, va apărea fereastra de meniuri unde aveţi posibilitatea de schimbare.
Instrumentul KEY SIGNATURE:
Face-ţi dublu clic pe măsura sau pe grupul de masuri unde doriţi să schimbaţi alteraţiile, va apărea fereastra de dialog unde puteţi selecta alteraţiile standard. La opţiunea nonstandard puteţi crea un nou sistem de alteraţii. În cazul schimbării alteraţiilor după ce aţi introdus deja notele în partitură, puteţi opta pentru schimbare prin transpunere sau doar prin modificarea alteraţiilor.
Instrumentul SIMPLE ENTRY:
Când faceţi clic pe această unealtă, Finale afişează Simple Entry Palette, conţinând iconuri independente pentru fiecare valoare ritmică, alteraţiile, punctul de prelungire, legato-ul de prelungire, etc. Folosind unelte din această paletă, puteţi introduce notele în partitura cu ajutorul mouse-ului.
Instrumentul SPEEDY ENTRY:
Această unealtă vă permite să introduceţi rapid notele în partitură. Dumneavoastră specificaţi valoarea ritmică la fiecare notă în parte, apăsând tastele numerice; înălţimea notelor o puteţi introduce cu ajutorul claviaturii MIDI sau apăsând săgeţile sus/jos ale tastaturii. Finale oferă posibilitatea de a scurta anumite operaţiuni cu ajutorul tastaturii. Help-ul programului Finale oferă informaţii referitoare la scurtături prin instrumentul Speedy Entry.
Instrumentul HYPER SCRIBE:
Aceasta este o unealtă transcriere reală în Finale. Puteţi să introduceţi notele printr-o realizare vie, instantanee, chiar pe două portative. Când faceţi clic pe această unealtă, va apare meniu Hyperscribe. El conţine toate comenzile de care dumneavoastră aveţi nevoie pentru a seta instrumentul Hyper Scribe.
Instrumentul Mass Mover:
Cu această unealtă dumneavoastră puteţi să selectaţi o regiune a portativului în lucru (de la un fragment dintr-o măsură până la un întreg document) şi să editaţi toată muzica selectată. Exemplu: puteţi să re-spaţializaţi notele dint-o măsură şi măsurile dintr-un portativ. Puteţi să selectaţi numărul dorit de măsuri într-un portativ.
Instrumentul LYRICS:
Cu această unealtă puteţi să introduceţi şi să modificaţi versuri în partitura dumneavoastră. Puteţi insera mai mute „straturi” de versuri sub notele muzicale. Le puteţi alinia sus/jos independent pentru fiecare „strat”. Silabele versurilor se centrează automat în spaţiul notei care îi aparţine.
Instrumentul ARTICULATION:
Această unealtă este folosită pentru a introduce caracteristici de articulaţie notelor.
Finale 2004 – descriere comenzi
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu