Cool Edit pro Pedagogie muzica
1. Generalităţi
Programul Cool Edit Pro lucrează cu sunete. Sunetele sunt vibraţii. Numărul de vibraţii pe secundă se numeşte frecvenţă şi se măsoară în Hertz (Hz). Un sunet conţine în realitate mai multe vibraţii de volume şi înălţimi diferite. Urechea umană aude vibraţii peste frecvenţa de 50 hz. Tăria sunetului emis se măsoară în decibeli (db). Când spunem ceva la microfon, calculatorul înregistrează semnalul care pentru el înseamnă un şir de biţi cu nişte informaţii legate de presiunea aerului asupra membranei microfonului. Aceste secvenţe de semnal se numesc sampling sau eşantioane. Numărul de eşantioane pe secundă se numeşte bitrate. Pentru înregistrarea unui CD se foloseşte un bitrate de 44100 eşantioane (sampling) cu o frecvenţă de 20000 Hz.
Înregistrarea sunetului se face în calculator pe canale de înregistrare numite track-uri. (un semnal stereo are două canale de înregistrare). Înregistrarea în calculator a fiecărui eşantion se face pe un număr de biţi (8,16,32,64,128). Mărimea locaţiei de înregistrare este direct proporţională cu calitatea înregistrării. Un sunet de calitate solicită înregistrarea fiecărui eşantion pe 32 biţi.
Dacă înregistrarea audio a semnalului analogic este prea mare pentru depozitare şi păstrare se folosesc algoritmi de comprimare. La salvarea unui fişier din Cool Edit Pro este de preferat să folosiţi o salvare standard wav pe 16 biţi (format numit PCM).
2. Creare semnal audio
Pentru crearea unui semnal trebuie selectată rata de sampling şi canalul. (pentru un fişier existent programul Coold Edit poate schimba rata de sampling şi canalul – Convert sample rate and channels.
Procedeul de înregistrare a semnalului în calculator se numeşte digitizare şi este realizată de placa de sunet a sistemului. Frecvenţa eşantioanelor pe secundă se numeşte frecvenţă de eşantionare. Jumătate din frecvenţa de eşantionare se numeşte frecvenţă Nyquist. Teorema de eşantionare spune că un semnal audio poate fi reconstituit cu fidelitate dacă frecvenţa Nyquist este jumătate din frecvenţa de eşantionare. (De exemplu pentru înregistrarea unui CD se foloseşte o frecvenţă de sampling de 44100 cu o frecvenţă Nyquist de 22050 Hz.)
3. Editarea unui semnal audio
Un semnal audio este deschis în fereastra editorului care cuprinde 4 zone:
- meniuri de lucru
- zona de editare semnal (canal stânga / dreapta) vizualizate automat când poziţionăm mouse-ul. Zona este marcata de două rigle, rigla verticala măsoară timpul de redare în milisecunde, rigla verticală măsoară tăria sunetului in procente sau db
- zona de detalii (lungime semnal, timp de derulare de la început semnal la sfârşit semnal, metode de lansare semnal - start, play, reck, playback
- zona de fişiere , efecte
Semnalul afişat în zona de editare poate fi marcat cu mouse pentru selectarea unei regiuni. Marcatorii pot fi la rândul lor deplasaţi cu mouse.
Apăsare stânga mouse, determina apariţia unui marcator şi menţinerea selecţiei până la eliberare mouse. Zona selectată poate fi copiată (copy), apoi ştearsă (cut) sau inserată în alt loc (paste). Click stânga mouse determină apariţia unui meniu cu optiunea Add to cue list care permite inserarea unui marcator. În meniul View, opţiunea Show cue list permite afişarea marcatorilor şi lansarea sunetului de la marcatorul selectat.
Opţiunea Edit , Insert file permite inserarea unui fisier audio în sau peste zona selectată.
Apăsare mouse stânga determină apariţia unui meniu pentru:
- copiere zonă selectată (copy)
- ştergere zonă selectată (cut)
- inserare zonă selectată (insert into multitrack)
- mixare cu alt sunet din baza de sunete (mixt paste - suprapunerea a doua semnale pe acelaşi track)
4. Efecte
Asupra unui semnal audio se pot aplica următoarele efecte
- amplify (creşterea sau descreşterea în volum a semnalului)
- normalize (ajustarea volumului unui semnal încât să nu depăşească un nivel maxim admis)
- high pass filter (elimină frecvenţele care depăşesc un prag Hz)
- equalizer (schimbă frecvenţa semnalului după diferite tonalităţi)
- echo ( adaugă un semnal identic cu întârziere)
- reverb (emisie semnale din diferite unghiuri cu impresia de spaţial)
- envelope (schimbă volumul sunetului din zona selectată, după un anumit traseu precizat)
- flanger (transmiterea aceluiaşi semnal multiplicat cu lungimi şi volum variabile cu întârzieri sub 10ms)
- reverb (transmiterea sunetului într-un cadru închis în buclă)
- corus ( transmiterea semnalului multiplicat cu întârzieri mai mare de 20ms)
- fade out , permite stingerea semnalului audio
- fade in, permite lansarea semnalului atenuat
5. Unelte de analiză spectrală
Show frequency analyse permite evidenţierea semnalului folosind un algoritm de Transformare Fourier discretă care evidenţiază componentele de frecvenţă pentru analiză. Graficul este măsurat în db
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu